Інструкція щодо застосування концентрату антифризу HEPU

01/09/19

Для розведення антифризу необхідно таку кількість води, при якій збережеться баланс між закипанням і передчасним замерзанням. Щоб розрахувати пропорцію, необхідно насамперед врахувати, в яких умовах експлуатується транспортний засіб. Розбавляти охолоджуючу рідину з водою необхідно в пропорції 1:1 - на літр антифризу додають літр води. Також зверніть, будь ласка, увагу, що концентрат кристалізується при температурі -20 - 25 °С. З додаванням води він розкриває свої низькотемпературні властивості, що дозволяє холодоагенту не замерзати. Якщо передбачається використання антифризу при дуже низьких температурах, кількість води, що додається можна зменшити (приблизно 7:3).
Для досягнення більш точного розрахунку існує наступна формула: 

Vв = (Еф - Ен) / Ен * V,
де:
Vв - величина, яка позначає кількість води в літрах;
V - обсяг концентрату в літрах;
Еф - позначає, скільки фактично міститься етиленгліколю в холодоагенті у відсотках;
Ен - величина, що вказує скільки етиленгліколю повинно міститися в антифризі у відсотковому співвідношенні.

Для використання даної формулу знадобиться більше інформації про склад концентрованої рідини. Але й без цих обчислень можна розбавити холодоагент самостійно. Варто пам'ятати, що розбавлений холодоагент при низьких температурах все ж може почати кристалізуватися. При цьому в системі охолодження утворюється речовина кашоподібної консистенції, яка захистить радіатор і двигун від пошкоджень, однак, в таких умовах експлуатація автомобіля стане неможливою.
Крім цього, при розведенні антифризу зменшується його антикорозійна дія. Чим більше додати води, тим слабкіше захист деталей усередині системи охолодження від корозії. Вода, в свою чергу, може викликати появу іржі на блоці двигуна, металевих перехідниках, клапанах. Це призведе до відкладення осаду на стінках металевих трубок і до закупорювання проходів. Ось такі дві сторони однієї медалі. Тому, розбавляти охолоджуючу рідину водою необхідно в розумних межах, щоб не нашкодити життєво важливим системам автомобіля. Якщо ви сумніваєтеся в своїх розрахунках, краще не експериментувати, а використовувати готову охолоджуючу рідину.